BŮČEK DONG PO

BŮČEK DONG PO

Stará čínská báseň – bůček Dong Po 

Velmi dlouhá příprava, ale stojí to za to !!! Vynikající záležitost.

  1. Na kostky cca 4×4 cm nakrájet bůček a svázat ho.
  2. Povařit 5 minut ve vodě.
  3. Vyměnit vodu a dát vařit na 30 minut v osolené vodě.
  4. Do woku dát ingredience viz. níže marináda a povařit 5 minut.
  5. Očistit wok, marinádu uložit.
  6. Do woku dát arašídový olej (dal jsem klasický slunečnicový).
  7. Upražit bůček ze všech stran až do hněda (hrozně prská).8.Do druhé vody po vaření bůčku vložit opět bůček a lžičku čajových lístků (přidal jsem pytlík černého čaje), vařit další půlhodinu.
  8. Na parním hrnci podlitém vínem a jarní cibulkou pařit dvě hodiny (dal jsem to na dvě hodiny do domácí trouby s programem na parní pečení jenom na vodu)
  9. Bůček by měl být úplně měkký „nemastný – neolejový“ spíše želatinový.
  10. Přecedit marinádu, aby tam nezůstaly kousky koření atd.. Zahřát a zahustit maizenou (zahustil jsem jíškou)
  11. Dát bůček do pekáčku a zalít vší marinádou.

Bylo vše lepší konzumovat až druhý den, protože se omáčka (marináda) rozležela a získala jinou vyváženou chuť.

MARINÁDA upravená podle mne (čerpal jsem asi ze čtyřech odlišných receptů). Množství jsou velmi orientační, protože se to musí doladit dle každého chuti.

Dělal jsem asi 1,5 kg bůčku.

  • Shaoxin víno 0,3 l
  • Sojová tmavá omáčka 0,3 l
  • Česnek utřený – 6 stroužků
  • Zázvor utřený – 5 cm
  • 1 celý kus skořice
  • 1 lžička drceného anýzu
  • 15 kuliček celého pepře rozdrtit
  • Hnědý cukr 200 g
  • Rybí omáčka 0,1 l
  • Limetková šťáva z 1 ks
  • Cibule, nakrájené 2 ks
  • Chilli papričky nakrájené na drobno 2ks
Facebook Twitter Google+

Related Posts

Zanechte komentář