McDonald’s otevřel v Benátkách nad Jizerou svoji nejekologičtější restauraci v Česku
Ve čtvrtek 22. září otevřel restaurační řetězec McDonald’s svou první pobočku v Benátkách nad Jizerou. Nejnovější restaurace je symbolickou vlajkovou lodí v oblasti udržitelnosti, její provoz totiž z části zajišťují zelené technologie a energeticky úspornější spotřebiče i osvětlení. Elektřina z fotovoltaiky, tepelná čerpadla, sběr dešťové vody k zavlažování a mnoho dalšího dělají z benátské restaurace McDonald‘s tu nejvíce ekologicky šetrnou v republice.
První restaurace v Benátkách nad Jizerou vyrostla v bezprostřední blízkosti dálničního exitu č.27 a otevřel ji zkušený franšízant Zdeněk Prajs. „Životní prostředí a jeho ochrana je pro McDonald‘s i mě osobně velmi důležitá. Jsem proto rád, že právě já mohu provozovat takto moderní a ekologicky šetrnou restauraci. Velmi se těším na všechny zákazníky, kteří naši restauraci navštíví,“ říká Zdeněk Prajs.
Zákazníci se mohou těšit na plnou snídaňovou i klasickou produktovou nabídku včetně služeb kavárny McCafé. Krom příjemného posezení uvnitř na celkem 90 místech, nabízí pobočka také 54 dalších míst na zahrádce, nechybí ani dual-line McDrive (objednávání z auta s dvojnásobnou kapacitou) a digitální hry a venkovní hřiště pro děti. Restaurace je otevřena každý den od 6:00 do 24:00, stejně tak jako McDrive.
„Jsem velice rád, že v současné těžké době je v našem městě nový zaměstnavatel, který nabídne až 70 pracovních míst a je to také skvělá příležitost pro studenty, pro které může být práce v McDonald’s slibným začátkem jejich pracovních kariéry. Vážím si také dobré spolupráce při celé realizaci stavby od projektu až po otevření, společnost McDonald’s vyhověla požadavkům a připomínkám města,“ říká Karel Bendl, starosta města Benátky nad Jizerou.
Zelené a chytré technologie
Jde o celkem 112. restauraci lídra v gastro průmyslu, ale tato je unikátní tím, že intenzivně využívá zelené technologie. Díky tomu se umístila na první příčce, co se týče šetrnosti k životnímu prostředí. „Ekologickou šetrnost bude zajišťovat výkonná fotovoltaika. Díky ní je pokryta celoroční spotřeba chladící a mrazící místnosti, kde se skladují veškeré suroviny. Využití sluneční energie ale není jedinou novinkou. Restaurace je také vybavena sběrníkem na dešťovou vodu, který slouží k zavlažování a celou restauraci vytápí a chladí tepelná čerpadla. Zároveň její zákazníci budou moci využít hned 4 dobíjecí stanice pro elektromobily,“ uvádí Jitka Pajurková, ředitelka komunikace a PR McDonald’s Česká republika a Slovensko.
Restaurace využívá také moderní chytré technologie, které sníží spotřebu elektrické energie. „Samozřejmostí je použití nízkoenergetického osvětlení uvnitř restaurace i na venkovním parkovišti a systému elektronického monitoringu spotřeb všech médií tak, abychom zajistili jejich nejefektivnější využití a eliminovali jejich nežádoucí přebytky. Zároveň používáme technologicky vyspělé grily a fritézy, které mají nižší spotřebou elektrické energie oproti starším typům těchto zařízení,“ doplňuje Pajurková.
Ekologicky šetrnější restaurace jsou ale jen jedním z dlouhé řady kroků, které společnost McDonald’s v ohleduplnosti vůči životnímu prostředí podniká. Díky změnám v obalovém portfoliu uskutečněným od roku 2018 předejdou restaurace se zlatými oblouky spotřebě více než 100 tun plastového odpadu ročně. Další významná úspora odstartovala letos v létě, kdy si čeští zákazníci mohou jako jedni z prvních v Evropě vychutnat v restauracích McDonald’s vodu Rajec z téměř stoprocentně recyklovatelných rPET obalů. To zabrání vzniku dalších 26 tun plastového odpadu ročně. Společnost se také zavázala, že do roku 2025 všechny obaly, které používá po celém světě, budou pocházet z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů.