Tradiční vánoční bramborový salát podle lahůdkáře Jiřího Lapuníka
Nejlepší chlebíčky na Mladoboleslavsku
Před časem jsme vyzpovídali vítěze ankety: nejlepší chlebíčky na Mladoboleslavsku, kterým se s naprostou převahou stal Jiří Lapuník z výrobny v Ledcích.
Článek naleznete zde: Chlebíčky výrobna U Labužníka Jiří Lapuník
Letos jsme se domluvili na tom, že nám poodhalí roušku tajemství jejich bramborového salátu.
Níže si můžete přečíst o bramborovém salátu z pohledu Jiřího Lapuníka:
Není nic příjemnějšího, než mísa vychlazeného bramborového salátu.
Součást štědrovečerní večeře, bez které si Vánoce dokážeme jen těžko představit.
Není žádné tajemství, že vám každý svůj výtvor představí jako nejlepší, ale pojďme si bramborový salát trochu přiblížit z širší perspektivy.
Historie
Není přesně známo, kdo bramborový salát vymyslel.
Spekuluje se o tom, že přišel do Evropy z Ruska, kde byl servírovaný pro carskou smetánku.
Co ale víme, je to, že do českých kuchařek se zapsal společně s recepturou na smaženého kapra kolem roku 1924.
Známý mladoboleslavský lahůdkář Jiří Lapuník říká:
U bramborového salátu je důležité myslet na způsob konzumace.
Zda salát bude jako příloha k hlavnímu chodu nebo jako pochutina na chlebíček či jednohubku a v tom spočívá i jeho příprava.
U nás v ledecké výrobně denně vyrobíme kolem 150kg bramborového salátu.
Nejedná se však o tradiční salát přílohový, jak jej známe z vánoční tabule, nýbrž o salát výrobní, který je lehce řidší, aby se lépe roztíral na chlebíčky.
Hustější formu salátu vyrábíme také, ne však v takové míře, jako salát výrobní.
Před samotnou přípravou.
Nejdůležitější je, jaký zvolíme typ brambor.
Nejlepší je typ A, který je více škrobovitý než klasická brambora B a C, tudíž nám salát dokonale zahustí, aby nebyl řídký.
Další důležitou surovinou je majonéza, která by měla obsahovat minimálně 70% tuku a to z důvodu, že se bramborový salát nastavuje nálevem z okurek pro lepší chuť, takže nakonec docílíme v salátu pouze 30-50% tuku z majonézy.
Proto se nebojte koupit kvalitnější majonézu.
Pokud jste zastánci zdravého stravovaní a majonézu vyměníte za bílý jogurt, musíte počítat s tím, že trvanlivost salátu je výrazně nižší.
I přesto doporučuji pro vyvážení chuti alespoň částečně použít majonézu.
Recept
Samotný recept spočívá v poměru brambor a ostatních surovin +- 1:1
Na 1kg vařených brambor potřebujeme:
– 150g vařené mrkve
– 300g kyselých okurek
– 200g majonézy
– 100g cibule
– 5g soli
– 2g pepře
– 30g plnotučné hořčice
– 50g cukru
– 50 ml okurkové vody
Doplňující suroviny
Vařená vejce, vařený celer či uzeniny nejsou standardní surovinou, ale můžeme jej do receptu přidat v poměru 100g od každé suroviny pro zpestření.
Je však nutné počítat s tím, že hustota salátu je dána poměrem surovin s majonézou a okurkovou vodou.
Proto se nebojte přidat lžíci okurkové vody a majonézy navíc.
Pracovní postup
Suroviny nakrájené na kostičky smícháme v hlubší misce a necháme do druhého dne odležet. (Pokud však přes noc nezmizí z lednice ).
Pozor na škrob
Závěrem bych chtěl upozornit na obsah škrobu v bramborách, který nám salát do druhého dne zahustí.
Ať už děláte bramborový salát jakýkoliv, určitě vám vánoční svátky zpříjemní a dodá tu správnou atmosféru.
Tímto bych vám chtěl za celý tým ledecké výrobny lahůdek popřát krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku.
Něco pro zasmání
Je důležité si říci, jestli chceme na Vánoce dělat salát vlašský nebo bramborový.
Pokud totiž do salátu přidáme uzeninu, nejedná se již o bramborový salát, ale o salát vlašský.