Mladoboleslavská nemocnice dokončila stavbu nového stravovacího provozu

 Mladoboleslavská nemocnice dokončila stavbu nového stravovacího provozu

Foto: klaudianovanemocnice.cz

Mladoboleslavská nemocnice dnes slavnostně otevřela nový stravovací provoz. Moderní budova se zelenou střechou nahradila nejstarší stavbu v areálu. Zatím tak kuchaři připravují jídlo pro zaměstnance, naplno pro pacienty budou vařit zhruba od poloviny května. Loni v září nemocnice zprovoznila jídelnu pro zaměstnance. Investice do jídelny a kuchyně včetně části vybavení, přípravných a stavebních prací činila celkem 85 milionů korun bez DPH. Od Středočeského kraje na ni nemocnice získala dotaci ve výši 10 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Reklama

Aktuálně kuchyň připravuje denně zhruba 450 jídel, náběh je podle předsedy představenstva nemocnice Ladislava Řípy postupný. „Kapacita této kuchyně je několik tisíc jídel, takže jsme zatím na spodní hranici toho, co dokážeme,“ uvedl Řípa. Do budoucna se podle něj počítá i se zprovozněním venkovního výdejového okénka. Mohlo by například zajistit vydávání jídel v případě, kdy by bylo omezeno setkávání.

Foto: klaudianovanemocnice.cz
Foto: klaudianovanemocnice.cz
Foto: klaudianovanemocnice.cz

Součástí nového stravovacího provozu je podávání jídla v takzvaném tabletovém systému, který má například uchovat správnou teplotu jídla. „Strava je v kuchyni pod dohledem nutriční specialistky rozdělena do tabletu dle typu diety a transportována na jednotlivá oddělení nemocnice v tabletových kontejnerech. Každý pacient tak dostane označený tablet se svou dietou. Tím dojde k eliminaci rizika podání chybné diety pacientovi,“ uvedla Kopalová.

Foto: klaudianovanemocnice.cz

Provoz kuchyně zajišťuje externí společnost Dora Gastro. Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka je to v krajských nemocnicích pilotní projekt. „Jsem přesvědčený o tom, že se zdravotnická zařízení mají věnovat léčbě a léčení pacientů. Proč se zabývat vařením, když si na to můžeme najmout odborníky,“ doplnil Pavlík.

Foto: klaudianovanemocnice.cz

Nemocnice budovala nový stravovací provoz na místě mezi parkovacím domem a budovou interny od podzimu 2021. Moderní stavba se zelenou střechou nahradila zastaralou budovu i nevyhovující technologie.

Zdroj: ČTK

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This