Klaudiánova nemocnice zahájila stavbu nového stravovacího provozu

 Klaudiánova nemocnice zahájila stavbu nového stravovacího provozu

Mezi novým parkovacím domem a budovou interny bude za rok stát nový stravovací provoz. Stávající budova i technologické vybavení jsou již zastaralé a nevyhovují současným potřebám mladoboleslavské nemocnice. Klaudiánova nemocnice v úterý 5. října zahájila stavbu této nové budovy.

Nový gastroprovoz je navržen se zelenou střechou, kde bude parčík vybízející k odpočinku.

Tabletový systém

Součástí nové kuchyně bude tabletová linka. Při využití tabletového systému bude strava v kuchyni pod dohledem nutriční specialistky rozdělena do tabletu dle typu diety a transportována na jednotlivá oddělení nemocnice v tabletových kontejnerech.

„Každý pacient tak dostane označený tablet se svou dietou. Tím dojde k eliminaci rizika podání chybné diety pacientovi. Zároveň tím bude zajištěno, že pacientovi bude podána strava ve správné gramáži a teplotě, což je při stávajících podmínkách komplikované,“ uvedla náměstkyně ředitele nemocnice pro provoz Helena Kocmanová. Omezen bude také na minimum počet osob, které přijdou do styku s již připravenou stravou.

Nejstarší objekt v areálu nemocnice

V současnosti je budova s kuchyní nejstarším objektem v areálu nemocnice. Gastrovybavení i přes svou funkčnost neumožňuje přípravu pokrmů dle aktuálních trendů, jako jsou vaření v páře, nízkoteplotní, tlakové nebo noční vaření. Vnitřní rozvody jsou na hraně životnosti a vyžadovaly by kompletní rekonstrukci. 

Výdej jídel pro zaměstnance nemocnice je navíc zcela mimo tuto budovu a z důvodu nedostatečné kapacity stávající kuchyně je zajišťován externí firmou. Současné prostory zaměstnanecké jídelny, která se nachází v suterénu pavilonu gynekologie, nevyhovují kapacitně a nenaplňují současné hygienické standardy stravování zaměstnanců.

Úspory při provozu a zkvalitnění stravy

Vybudováním moderního a funkčního gastroprovozu dojde ke značným úsporám při provozu a díky použití nových technologií i trendů dojde ke zkvalitnění připravované stravy. Při hodnocení kvality péče ve zdravotnickém zařízení, hraje velmi důležitou roli kvalita stravování. Pacienti jistě ocení nejen kvalitní a pestrou stravu s využitím čerstvých surovin, ale též její přípravu pomocí moderních technologií a servírování v tabletovém systému.

Je důležité, aby zdravotnické zařízení bylo přívětivé pro pacienty i pro personál. Výstavba tohoto provozu je proto důležitým krokem. Především je to krok, abychom se postupně dostali do zdravotnictví ve 21. století,“ řekl Pavel Pavlík, radní pro oblast zdravotnictví Středočeského kraje.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Share This