(NE)VŠEDNÍ LIDÉ – Miroslav Grusz majitel MG restaurace

 (NE)VŠEDNÍ LIDÉ – Miroslav Grusz majitel MG restaurace

Dnes je naším hostem Miroslav Grusz – šéfkuchař, kuchařský světoběžník a majitel MG restaurace na Bezděčíně v Mladé Boleslavi.

Miroslav Grusz začínal po vyučení v pražském hotelu Renaissance, kde byl jeho učitelem Zdeněk Pohlreich. Po 5 letech získal první zahraniční angažmá v Marriottu v Zürichu. Po návratu do republiky pracoval ve špičkových restauracích – například v restauraci Allegro v hotelu Four Seasons. Tady se Mirek postupně potkal s absolutními špičkami světové gastronomie – Vito Mollica a Andrea Accordi. Byl také u toho, když restaurace Allegro získala michelinskou hvězdu, první v Česku a bývalé střední Evropě vůbec. V Allegru ho zaujala italská kuchyně natolik, že se jí věnoval v Restaurantu Palagio hotelu Four Seasons ve Florencii opět po boku michelinské hvězdy – Vito Mollica. A tak bychom mohli pokračovat…

MG RESTAURACE Mladá Boleslav
Miroslav Grusz uprostřed

Proč právě Mladá Boleslav Tě oslovila?

Jsme rodinná restaurace. Je to spojení vaření a Michalovy (bratranec Miroslava Grusze) lásky k létání, také pár jiných náhod, a také hezké místo k životu…

Restaurace má vyšší standard. Byl problém získat klientelu?

Ale ano, bylo to těžké a pomalé, ale jsem rád, že za skoro 6 let jsme se stali součástí místního života. Naše ceny začínají na 180 Kč za těstoviny a selátko 315 Kč, ale můžete si u nás dát prémiová masa a ryby té nejlepší kvality, degustační menu apod. Je toho hodně, co nabízíme…

MG RESTAURACE Mladá Boleslav
MG restaurace
MG RESTAURACE Mladá Boleslav
MG restaurace

Co vaříš nejraději?

Mám rád italskou a českou kuchyni, připravovanou z čerstvých a kvalitních surovin. Skoro 20 let jsem pracoval s předními šéfkuchaři Vito Mollica, Andrea Accordi a Ricardo Lucque.

Vzpomeneš si na nějaké atypické suroviny?

Před cca 26 lety jsme připravovali jihoafrické speciality s kuchaři z Jižní Afriky a tenkrát to bylo antilopí maso, krokodýl, apod…

Tvůj kuchařský vzor? Případně s kým by jsi se chtěl setkat?

Vito Mollica jako kuchař i mentor, Alain Ducasse, měl jsem štěstí, že jsem se potkal se spoustou hereckých i kuchařských celebrit. V hotelovém prostředí jsou pro mne ikony a vzory Bill Marriot, Izidor Sharp a sir Rocco Forte a pro všechny jsem měl to štěstí pracovat.

MG RESTAURACE Mladá Boleslav

Uznáváš současné kuchařské celebrity?

Myslím, že respekt si zaslouží každé řemeslo, to kuchařské nevyjímaje, pokud ho někdo dělá dobře v jakémkoliv segmentu.

MG RESTAURACE Mladá Boleslav

Tvé nejoblíbenější jídlo a jaké bys nesnědl nebo nemáš rád?

Nejraději mám dobré těstoviny, čerstvé ryby a z masa srnčí a holoubě. Asi není vyloženě něco, co nemám rád.

Doma vaříš Ty nebo manželka?

Většinou já pokud jsem doma, ale také moje žena. Začátky neměla lehké… (směje se)

Chceš mít ze svých dětí následovníky v kuchařské profesi?

Mám dvě dcery a kuchařské řemeslo je náročné. Uvidíme, co je bude bavit a jakou cestou se vydají.

MG RESTAURACE Mladá Boleslav

Co si myslíš o společnostech založených pouze na přepravě jídla?

Tak v době covidové byla spolupráce s tímto druhem společností nutnost, záleží jen na správném nastavení. My jsme se rozhodli spolupracovat s DJ a rozvoz jsme si zajištovali sami. Udělali jsme řidiče z našeho servisu, abychom udrželi tým. Budoucnost ukáže…

MG RESTAURACE Mladá Boleslav
MG restaurace

Kdybys měl vybrat tři nejlepší kuchyně na světě, které by to byly a proč?

Italská, česká a francouzská. Tradice spojená s historií a vášní ve všech třech případech.

Nějaká veselá příhoda z kuchyně?

Těch je… přijďte do restaurace, budu vyprávět po dezertu…

Máš nějaký profesní, kuchařský cíl nebo sen?

Prostý. Spokojené a vracející se hosty.Také patří mé poděkování celému MG teamu – David, Martin, Vítek, Jakub, Honza a Lucka. I když to asi někdy není lehké se mnou pracovat, tak na výsledku a práci je to vidět. Děkuji…

MG restaurace:

Koncept restaurace MG je pohledem na téměř 30letou praxi šéfkuchaře a spolumajitele Miroslava Grusze. Italská, středomořská a česká kuchyně v unikátním prostředí, moderní designové budovy, která je součástí letiště v Mladé Boleslavi.

Jídla na menu přirozeně přicházejí a odcházejí podle dostupnosti sezonních surovin. Vinné menu obsahuje přes 190 druhů vín.

Restaurace MG byla v roce 2017 oceněna jako 3. nejlepší restaurace v kategorii Mimopražské podniky v ČR mezi TOP restauracemi. V roce 2018 se umístila jako druhá nejlepší mimopražská restaurace podle magazínu Foodology a podle odborníků v Maurerově výběru Grand Restaurant jako 20. nejlepší restaurace.

Hosta zpovídal: Zdeněk Štěpánek

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This