(NE)VŠEDNÍ LIDÉ – Radek Zakonov, příběh gastronoma, provozovatele Víno Hruška
Hostem cyklu (NE)VŠEDNÍ LIDÉ dnes bude člověk, který se od vyučení zabývá gastronomií v Mladé Boleslavi. Dvoumetrový, něco málo přes půl století starý sympaťák – Radek Zakonov, provozovatel Víno Hruška na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.
Začněme s tvým neobvyklým příjmením – Zakonov. Samozřejmě tuším, že je po tatínkovi, ale odkud tedy Váš rod pochází a jak dlouho žijete v Mladé Boleslavi, případně v Čechách?
Pocházíme z Balkánu z jižního Bulharska od Plovdivu. Tatínek je už Čechoslovák, ale děda byl Bulhar a babička Slovenka. Táta se narodil na Slovensku, ale záhy poté se vrátil do Čech.
Umíš bulharsky?
(Směje se) Neumím, ani se nesnažím rozpomenout na těch pár slovíček, která jsem znal.
Pohybuješ se léta v gastronomii. Jsi vyučený v oboru?
Jsem absolventem Středního odborného učiliště v Poděbradech obor kuchař/číšník. Maturoval jsem v roce 87 a od té doby se pohybuji v gastronomii, zejména v oblasti jídla, pití a služeb vůbec.
Kolika kuchyněmi jsi Mladé Boleslavi prošel a které jsi provozoval?
Začínal jsem tehdejší Kavárně Centrum, kam jsem nastoupil asi 3 dny po maturitě, když se mi podařilo vystřízlivět.
Poměrně dlouhou dobu jsem byl v Kavárně Felicie, která je součástí Domu kultury v Mladé Boleslavi dodnes. Tuto kavárnu jsem rozjížděl od začátku a po dvou letech jsem dostal nabídku dělat zástupce vedoucího v Domu kultury, takže celkově jsem tam byl 11 let. Zažil jsem tam ještě známé kuchaře pana Oldřicha Ludvíka, Libora Budu a také pana Miroslava Nováka, kterému vděčím za to, že to co vím o gastronomii a vedení podniku, mne naučil on.
Poté jsem se stal živnostníkem. Vrátil jsem se ke kavárně a otevřel jsem si podnik Anděl Café Sandwich, kde jsem byl asi 5 let.
K tomuto období se datuje i začátek spolupráce s firmou Víno Hruška, kdy jsem se stal vlastně jedním z prvních franšízantů této firmy. Došlo k tomu, když jsem pořádal v Anděl Café představování vinařů, tak právě víno Hruška mne zaujalo svojí kvalitou, ale i osobně jsem si sedl s jedním z jednatelů Standou Hruškou.
Co je pro Tebe důležitější víno nebo jídlo?
Víno vnímám jako úžasný doplněk stravy. Víno vlastně není alkohol. (Směje se)
Jaká práce Tě nejvíc bavila a která Tě nejvíc obohatila?
Hlavně mne baví práce s lidmi. Je to sice náročná práce a služba, ale když se dělá dobře a s láskou, tak ta odezva je okamžitá a to mne na tom baví nejvíc.
Napadá mě, jak to děláš se ženskýma? Když k tobě přijdou do obchodu, tak se můžou skoro všechny rozplynout “Ráďo sem, Ráďo tam”. Viděl jsem to několikrát na vlastní oči.
(Směje se) Myslím si, že je to tou srdečností a myslím si, že to dělám dobře, že se Ti zákazníci vracejí rádi nejenom pro ten osobní kontakt, což je samozřejmě důležitý ale samozřejmě také pro kvalitu nabízeného sortimentu, který nezklame…
Vymetal si v mládí bary? Byl jsi spíš lump nebo jsi byl hodný?
Myslím, že poznávat jiná pracovní prostředí patří k mému oboru. Ne, samozřejmě jsem člověk komunikativní a rád se bavím, jsem rád, když se okolo mě lidé baví.
Jaké víno a jaké jídlo Ti nejvíc chutná?
Z bílých vín mne mentálně oslovuje hlavně Ryzlink rýnský a nová odrůda Hibernal. Z modrých odrůd asi Rulandské modré Pinot Noir, čím starší tím lepší.
Ohledně jídla nejsem vybíravý. Jím prakticky všechno, ale samozřejmě záleží mi na čerstvosti surovin a pokud mám jmenovat něco zvlášť, tak je to čerstvá ryba, především mořská a potom mořské plody, zejména krevety. Celkově preferuji asijskou kuchyni, zejména potom thajskou a vietnamskou. Také mne v poslední době zaujala kreolská kuchyně, která je taková ostřejší…
Jaké jídlo by jsi nesnědl a jaké víno nevypil?
Tak ohledně jídla je to o tom, co jsem řekl ohledně čerstvosti surovin. Prostě bych nesnědl nekvalitní pokrm, ale jinak nemám neoblíbené jídlo, jenom jídlo, které je špatně připravené nebo ze špatných surovin.
To samé platí i o vínech. Víno může být buď dobře nebo špatně udělané. Když je špatné, je buď ze špatných hroznů nebo je špatný technologický postup. Vína mohou být i takzvaně “zlomená”, protože každé víno má svůj čas a potom dojde k jeho “zlomení”, což znamená že se zkazí, že je za zenitem.
Je to přírodní produkt, takže má určitou dobu expirace. Vliv na expiraci vína má především to z jak starých vinic jsou hrozny sbírány. Pokud je to víno z nových vinic, tak je ta doba kolem dvou tří let, pokud jsou to středně staré, tak může být 8 až 10 let. A víno ze starých vinic může být třeba 50 let staré.
Jaké máš koníčky?
Motorka na cestování, jak po České republice, tak i po světě a psi. Baví mě poznávání snoubení vína s jídlem a alternativní výroba vína. Takže jsou to vlastně služební cesty… (usmívá se)
Kde se ti líbí v Čechách? Je to Morava kvůli vínu?
Ne, jsou to celkově Čechy, protože každá oblast má svoje a díky motorce to můžu poznávat. Každý kraj má spoustu míst a má co nabídnout, ať to jsou památky nebo přírodní úkazy nebo třeba místní kuchyně. Ať jsem v Čechách nebo v zahraničí, tak se vždy snažím ochutnat ten místní produkt.
Co by sis přál v dnešní době?
Když to vezmu obecně, tak bych si přál, aby moje dnes už takřka dospělé děti, složily úspěšně zkoušky na vysokých školách a zároveň samozřejmě, aby byly zdravé a jejich životy se ubíraly tím správným směrem.
Ohledně té současné corona situace si myslím, že nám oslabuje všechny chutě. Osobně brečet a stěžovat si nemůžu, ale je mi líto lidí, kteří v této době přišli k úhoně jak především zdravotní, tak i materiální, či finanční.
Za naši redakci chci našemu hostu poděkovat a popřát mu do života i podnikání hodně štěstí a spokojených zákazníků…
Hosta zpovídal: Zdeněk Štěpánek