Koleno z Albertu

 Koleno z Albertu

Vepřové koleno ALBERT

Chtěl jsem vyzkoušet jaké je VEPŘOVÉ KOLENO na kmínu, PŘIPRAVENÉ METODOU SOUS VIDE, zakoupené v klasické prodejně ALBERT v Mladé Boleslavi.

Dle dalších nápisů na obalu výrobku: PŘIPRAVENÉ METODOU SOUS VIDE. TAK ŠŤAVNATÉ A KŘEHKÉ. EXKLUZIVNÍ!

Vepřové koleno ALBERT

Nejsem profesionálním kuchařem pouze amatérským nadšencem a gurmánem, ale vím dobře, že vepřové koleno je i mezi profíky těžká disciplína a existuje řada „zaručených“ receptů a postupů, zajišťujících jistý úspěch, nehynoucí slávu…

Proto mne zajímalo, jak obstojí „průmyslový“ výrobek v obyčejné domácí kuchyni, která nechce, neumí nebo nemá čas na to, aby experimentovala.

Koleno zbavené okrasného papírového obalu nepůsobí zrovna přitažlivě, ale sám jsem pár let zkoušel metodu SOUS VIDEmetoda vaření potravin zavakuovaných v sáčku ve vodní lázni za přesně dané teploty a doby vaření, takže to mne nemohlo odradit… 

Vepřové koleno ALBERT

Bylo mi sympatické, že všechny tři možnosti (pečící trouba, mikrovlná trouba, hrnec) v návodu na úpravu umožňují ponechat po dobu ohřevu koleno v plastikovém obalu, aby neztrácelo ohřevem šťavnatost.

Zvolil jsem pečící troubu.

Vepřové koleno ALBERT

Dle návodu jsem ponechal koleno v plastikovém obalu a po třicet minut pekl na 180 °C.

Pak dle návodu ještě 10 minut pod grilem (bez plastikového obalu), kvůli křupavé kůrce, ale musel jsem to pod grilem nechat déle.

Vepřové koleno ALBERT

Pokud je maso upravováno takto, tak se potom křupavá kůrka dosahuje mnohem méně snadně.

Ekonomika vs pohodlí

Pro toho, kdo by si chtěl udělat rozbor z ekonomiky (jedná se o vepřové koleno přední) uvádím, že:

Na domácí, nekalibrované váze jsem navážil váhu celého výrobku 859 g (na obalu výrobku 857 g).

Obal vážil i s trochou zbytků od šťávy 13 g a kost 205 g.

Vepřové koleno ALBERT

Bohužel jsem nezvážil hmotnost samotného kolene bez šťávy, ale výrobce uvádí 94% z váhy výrobku.

Než ovšem začnete počítat ekonomickou stránku věci, tak musíte jednak přidat práci, čas, další suroviny atd. a zejména fakt, že výrobek musel být nejméně tři hodiny v lázni okolo 72 °C.

Byl jsem opravdu překvapen výbornou chutí kolene, které jsem měl připravené do hodiny bez většího nepořádku v kuchyni a v množství, které jsem v tu chvíli potřeboval…

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This