Tradiční vánoční bramborový salát podle lahůdkáře Jiřího Lapuníka
Jiří Lapuník z výrobny lahůdek U Labužníka v Ledcích, vyhlášenou jedněmi z nejlepších chlebíčků na Mladoboleslavsku, nám před časem poodhalil tajemství svého bramborového salátu. Stejně jako v předchozích letech přinášíme i letos článek, kde můžete načerpat inspiraci na štědrovečerní večeři.
Do českých kuchařek se bramborový salát zapsal společně s recepturou na smaženého kapra kolem roku 1924 a dodnes je součástí štědrovečerní večeře, bez které si Vánoce dokážeme jen těžko představit.
Známý mladoboleslavský lahůdkář Jiří Lapuník říká:
U bramborového salátu je důležité myslet na způsob konzumace. Zda salát bude jako příloha k hlavnímu chodu nebo jako pochutina na chlebíček či jednohubku a v tom spočívá i jeho příprava.
U nás v ledecké výrobně denně vyrobíme kolem 150kg bramborového salátu. Nejedná se však o tradiční salát přílohový, jak jej známe z vánoční tabule, nýbrž o salát výrobní, který je lehce řidší, aby se lépe roztíral na chlebíčky. Hustější formu salátu vyrábíme také, ne však v takové míře, jako salát výrobní.
Výběr surovin:
Nejdůležitější je, jaký zvolíme typ brambor. Nejlepší je typ A, který je více škrobovitý než klasická brambora B a C, tudíž nám salát dokonale zahustí, aby nebyl řídký.
Další důležitou surovinou je majonéza, která by měla obsahovat minimálně 70 % tuku a to z důvodu, že se bramborový salát nastavuje nálevem z okurek pro lepší chuť, takže nakonec docílíme v salátu pouze 30-50 % tuku z majonézy. Proto se nebojte koupit kvalitnější majonézu.
Pokud jste zastánci zdravého stravovaní a majonézu vyměníte za bílý jogurt, musíte počítat s tím, že trvanlivost salátu je výrazně nižší. I přesto doporučuji pro vyvážení chuti alespoň částečně použít majonézu.
Vařená vejce, vařený celer či uzeniny nejsou standardní surovinou, ale můžeme je do receptu přidat v poměru 100g od každé suroviny pro zpestření. Je však nutné počítat s tím, že hustota salátu je dána poměrem surovin s majonézou a okurkovou vodou. Proto se nebojte přidat lžíci okurkové vody a majonézy navíc.
Recept:
Samotný recept spočívá v poměru brambor a ostatních surovin cca 1:1. Na 1kg vařených brambor potřebujeme:
- 150g vařené mrkve
- 300g kyselých okurek
- 200g majonézy
- 100g cibule
- 5g soli
- 2g pepře
- 30g plnotučné hořčice
- 50g cukru
- 50 ml okurkové vody
Suroviny nakrájené na kostičky smícháme v hlubší misce a necháme do druhého dne odležet. (Pokud však přes noc nezmizí z lednice). 🙂
Závěrem bych chtěl upozornit na obsah škrobu v bramborách, který nám salát do druhého dne zahustí.
Ať už děláte bramborový salát jakýkoliv, určitě vám vánoční svátky zpříjemní a dodá tu správnou atmosféru.
Tímto bych vám chtěl za celý tým ledecké výrobny lahůdek popřát krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku.
Jiří Lapuník